Ett vanligt misstag är att tro att det inte går att dricka vin tillsammans med indisk mat. Vitt vin är nämligen en av de bästa dryckerna ihop med de smakrika och heta indiska rätterna.

Indisk mat är numera nästan lika vanligt förekommande som italiensk, fransk och amerikansk mat. Däremot är det få som vet vilken dryck som passar bäst till indisk mat. Det indiska köket är otroligt varierat och erbjuder många olika kryddor. Ofta är den indiska maten kryddstark vilket ställer särskilda krav på drycken som serveras. Ett vanligt missförstånd är att indiska maträtter inte bör ätas tillsammans med vin. Detta är dock inte sant eftersom det endast är vissa viner som ska undvikas med kryddstark mat. Något som förvånar många är att vitt vin faktiskt är en av de bästa dryckerna till indisk mat. Det är viktigt att komma ihåg att det indiska köket, precis andra asiatiska kök, innehåller smakrika och kryddiga rätter med inslag av både salt och sött. Det finns flera vita viner som har särskilda egenskaper som kompletterar och passar perfekt ihop med de egenskaper som karaktäriserar det indiska köket.

Riesling och andra vita viner med sötma

Ett aromatiskt och fruktigt vitt vin med en viss sötma passar perfekt till indisk mat. Sötman i vinet och balanserar det kryddiga och heta i maten. En tumregel som kan appliceras är att ju hetare maten är desto mer sötma i vinet krävs. Sältan i maten balanseras tack vare aromatiska smakerna i vinet. Även torra vita viner kan fungera till indisk mat, men röda viner bör dock undvikas. På grund av tanninerna kommer det röda vinet att kännas strävt i kombination med kryddstark mat. Exempel på fruktiga vita viner med sötma som passar perfekt till indisk mat är bland annat Riesling, Gewürztraminer, Viogner, Vinho Verde och Moscato d’Asti. Riesling i kombination med smakrik och kryddig mat är ett säkert kort.

Öl och andra drycker

Vissa personer gillar inte vin och då finns det såklart andra dryckesförslag till indisk mat. Öl, lassi, vatten och mjölk är några vanliga drycker till indiska rätter. Systembolaget rekommenderar en ljus lager eller en veteöl tillsammans med indisk mat. Den indiska alkoholfria drycken mangolassi svalkar gott om rätterna är mycket kryddstarka.