I norr äts det bröd och i söder äts det ris. Detta är den största skillnaden mellan Indiens matkulturer, men det förekommer även andra traditioner som skiljer sig. Bland annat kött har varit mycket omtvistat i olika delar av landet.
Att Indien är ett splittrat land är känt i sammanhang som religion och geografi, men detta gäller även maten. Det är stor skillnad på matkulturen i norr och söder, vilket till viss del har med religioner att göra. I norr har islam länge varit den starkaste religionen och som kött är därför kyckling och get mest populärt. Man äter sällan ris till maten utan istället bröd vilket man även använder som en form av sked. Brödet bakas på en enkel deg av mjöl och vatten och formas till enkla platta kakor som steks i en stekpanna. Typisk nordindisk mat är vegetariska grytor på ingredienser som kikärtor och blomkål med kryddor som ingefära, gurkmeja och spiskummin. Maten är stark och serveras vanligen med yoghurtsåser. När det gäller maten i södra Indien är denna ännu starkare. Här serveras maten ofta på palmblad med ris och vegetariska röror vid sidan av. Maten blandas alltid ut med riset tills den blir ätbar rent kryddmässigt. Grytorna i södra Indien innehåller ofta kokosmjölk eller riven kokos.
Nötkött eller inte?
Bland muslimer och kristna i Indien är nötkött en uppskattad måltid och på vissa håll, som i Goa och Kerala, äter man mycket av det. På andra håll i landet där hinduer bor äter man inte alls nötkött, och olaga innehav av det kan till och med leda till fem års fängelsestraff. Det nötkött som produceras och exporteras är där enbart kött från vattenbuffel, eftersom kor är heliga. Dock förekommer det i vissa fall tjuvjakt på kor. Vid misstankar om att buffelkött egentligen är kokött kan det gå så långt som att det leder till upplopp eller mord på inblandade människor, skriver SVT.