Drycker är lika viktigt som mat och i Indien finns det många spännande alternativ att välja mellan som passar bra till kryddiga grytor. Vad sägs om svalkande mangolassi, hett och sött chaite eller tropiska fruktdrycker?

Lassi i glasDet går sällan att dricka kranvattnet i Indien även om vatten är den vanligaste måltidsdrycken i landet. I vissa fall kan det till och med vara riskfyllt med kranvatten då det innehåller resistenta bakterier. Människor med ömtåliga magar och turister avråds därför från att dricka kranvattnet och rekommenderas att köpa flaskvatten. Alternativet är att ta med rengöringstabletter om flaskvatten inte finns att tillgå. Dock är mineralvatten oftast lätt att få tag på och dessutom mycket billigt. Detta vatten bör man även använda om man ska borsta tänderna eller tvätta frukter. Förutom vatten dricks ofta inhemska läskedrycker till maten. Dessa består bland annat av apelsindrickan Merinda, limedrycken Limca och Indiens motsvarighet till Coca Cola, drycken Thums Up. För den som inte är speciellt förtjust i söta drycker går det oftast att köpa färskpressad lime i sodavatten i affärer och på restauranger. Vill man ha något mer svalkande eller lite mer matigt passar Lassi perfekt. Lassi är en sorts milkshake gjord på yoghurt och kan göras på vilka frukter som helst. Smaker som mango, banan och till och med salt hör till de vanligaste. Dessutom är juicer populära eftersom tropiska frukter växer på många håll i landet.

Varma indiska drycker

När det kommer till varma drycker är huvuddrycken i Indien te. Vilken typ av te som är mest populär varierar beroende på var man befinner sig. Teet är oftast en söt blandning av teblad, mjölk, vatten och socker och dricks ur lerskålar. Främst är det chaite som serveras eller svart te med mjölk och socker. Chaite innehåller kryddor som kardemumma, kanel, nejlika och ingefära. Mer traditionella sorter som många dricker är ingefärste och grönt te. Indien är världens största teproducent näst efter Kina och regioner som Assam, Nilgiri och Darjeeling producerar allra mest. I Assam dominerar starkt och kraftigt te, i Darjeeling finns det mycket exklusiva silverskottsteet och Nilgiri befinner sig någonstans mittemellan. Kaffe kan vara svårt att få tag på. Om man väl hittar det är det ofta lika sött och mjölkigt som teet. För den som inte gillar kaffe eller te finns Dudh, vilket är kokt mjölk.

Alkoholhaltiga drycker i Indien

Whiskey är något som är populärt i Indien och då gärna inhemska märken. I övrigt dricker indier öl. Det finns många goda och populära sorter som exempelvis King Fisher och Cobra, vilka man kan få tag på även på systembolaget hemma i Sverige. Ljusa lager med lätt beska smaker är att föredra till alla kryddiga maträtter. Även mer kulturella alkoholdrycker är vanliga. Däribland finns toddy som tillverkas av kokospalmen, feni som är en dryck gjord på cashewnötter och arak som är sprit gjort på ris. Det man ska tänka på är dock att alkohol på grund av religiösa skäl inte tillåts på alla håll i landet. Man ska heller aldrig dricka något ur en flaska som är öppnad eftersom det händer att fusk med alkoholhaltiga drycker förekommer, som exempelvis att blanda in träsprit i drycken.