Grytor är typiskt för indisk matlagning och något som är perfekt för vardagsmiddagen. Tikka masala är nog den mest kända grytan i Sverige, men nedan följer några fler gryttips som är enkla att tillaga och blivit mycket populära vardagsrätter.

En rätt som de flesta svenskar säkerligen känner till är grytan tikka masala. Tikka masala är en currygryta som kan göras både med kyckling, som vegetarisk eller med kikärtor. Med kikärtor kallas den istället för chana masala, men innehåller i stort sett samma ingredienser i övrigt. I grunden är tikka masala kycklingbitar i en sås. Masalasåsen som är orangebrun till färgen består av bland annat tomat, gräddfil, mosade cashewnötter, citronsaft och chili. Kryddorna som ger rätten dess särskilda smak är nejlika, ingefära och koriander. Denna gryta är en av Indiens mest kända rätter och älskad över hela världen.

Palak paneer med risPalak paneer

Ett recept som ofta får stå till sidan för tikka masala är palak paneer. Denna vegetariska currygryta är gjort på spenat och ostkuber, och är en av de mest lagade i det indiska köket, och den är varken svår eller komplicerad att få till. Paneerosten gör man enkelt med få ingredienser dagen innan grytan ska tillagas, och för den som vill göra det ännu lättare för sig går den även att ersätta med annan stekbar ost som exempelvis halloumi. Rätten är mild och passar både vuxna som barn. Den är även nyttig då den innehåller massor av järn och protein. Expressen delar med sig av ett grundrecept.

Daal

En daal är som en blandning mellan en linsgryta och en linssoppa. Oftast lagas den på röda linser, krossade tomater och kokosmjölk. Utöver detta kan man ha i precis det man känner för i grönsaksväg. Vanliga ingredienser för ett basrecept är morötter, lök och vitlök samt kryddor som spiskummin, gurkmeja och ingefära. Tillsammans med pressad lime på toppen, färsk koriander och ett gott naanbröd vid sidan av är daal den perfekta och nyttiga vardagsmaten.