Indisk mat är ofta het och kryddstark. Det indiska köket innehåller ofta kyckling men även olika såser som ofta är heta och kryddiga, samt ris. En klassisk indisk maträtt är korma som verkligen har en het och eldig smak. Indiska restauranger finns det gott om, de finns i många svenska mellanstora städer och i Stockholm är utbudet ännu bredare. Det går att hitta indiska restauranger med olika inriktningar och prisnivåer, allt från budget till lyxigare krogar.

Något som det inte finns så mycket av i det indiska köket är däremot nötkött och det har väl kanske sin naturliga förklaring i och med att i Indien är kor heliga och får inte slaktas av någon man eller kvinna. En man får kanske ibland inte heller röra en ko i mer speciella situationer. Kycklingar däremot är ”fair game” och används i matlagningen istället. Några vanliga ingredienser i indisk mat är till exempel:

  • Ris
  • Kyckling
  • Kryddan koriander
  • Grönsaker
  • Kryddan curry

Tänk på att maten är ganska stark

Den som har ätit indisk mat eller besökt en indisk restaurang känner till att den ofta har en väldigt speciell, stark och särskild doft och det beror dels på att indiska maträtter brukar kryddas rejält, och dels på att indisk mat bygger ofta på särskilda kryddor. Förutom koriander så är curry en väldigt vanlig krydda som används för att ge smak åt maten, men även en typisk gul färg som gör maten mer aptitlig när människor tittar på en indisk maträtt. Förutom kyckling med korma är även kyckling Vindaloo en typisk indisk måltid som är väldigt vanlig. Indisk mat innehåller även ibland den indiska såsen raita som har yoghurt som bas och en söt chutney som ibland är baserad på en mango.

Som dryck till indisk mat kan det vara gott med vatten eller mjölk som kontrast till den ofta mycket kryddiga och heta maten. En annan typisk del av det indiska köket är det typiska indiska brödet, som kallas för naanbröd. Naanbrödet har både en speciell smak och en särskild komposition som gör att brödet får en speciell seghet.